2011. január 12., szerda

2. Légbevezetés

2. Légbevezetés:A külső levegő bevezetési keresztmetszete 200/300 cm2 (lásd: műszaki adatok), mely elengedhetetlenül szükséges a kandalló tökéletes működéséhez. Ez az összeköttetés közvetlenül kapcsolja össze a szabályozó mechanizmust – választható tartozékként opcionálisan igényelhető – a külső légkörrel. A külső levegő bevezetés a tűztérhez kapcsolódhat hátulról, alulról, vagy oldalról. A külső levegő bevezetésnek a padlószint felett kell lennie. A külső levegőbeszívó csatorna bekötésekor fokozottan ügyeljünk a tökéletes tömítettségre. A levegőszabályozás vezérlője jobb- vagy baloldalon is elhelyezhető.
A légbeszívó rendszer külső részére ajánlatos egy védőrácsot felszerelni, amely azonban nem csökkentheti az előírt keresztmetszet méretet. A 3 m feletti szakaszokon illetve az íves részeken az előírtnál 10-20%-al nagyobb átmérőt kell kialakítani.
A legideálisabb bevezetés az alulról történő, mert a hideg levegő lefelé, míg a meleg levegő felfelé igyekszik, így az üzemszünetben a legkisebb a légcsere.
Amennyiben nincs lehetőség a levegő közvetlenül kandallóba történő bevezetésére, akkor a külső falon, vagy ablakon kell kiképezni azt.
A másik lehetőség például a fali bevezető, s természetesen mindkettő olyan, hogy teljesen nem lehet elzárni, vagyis a ház kismértékű légcseréjét is megoldja, így nem penészedhetnek a falak.
A 10 kW alatti teljesítményű kandallókhoz elegendő 1 db légbevezető, a 10-20 kW közöttiekhez 2 db kell, a 30 kW felettiekhez pedig 3 db szükséges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése