2011. január 12., szerda

6. Termosztát és 3 járatú szelep

6. Termosztát és a 3 járatú szelep:
Autó üzemmód: A termosztát a beállított előremenő vízhőmérséklet elérése esetén (belső pótméter) indítja a (P) keringtető szivattyút. Használati melegvíz előállítására nem képes kazánok esetében a 3 járatú motoros-szelep szabályozó szerepet tölthet be. Ha az előremenő vízhőmérsékletet még nem biztosított, a szelep az előremenő vizet visszakeveri a kazánba egész addig, míg a kandalló a kívánt hőmérséklet nem érte el.
A 3 járatú szelep alapállásban (vezérlés nélkül) a rendszer irányába (biztosító ág) zárt állapotú. Áramszünet esetén,a szelepen található mechanikus kar segítségével állíthatjuk át a szelepet.
A termosztát normál működése mellett a jelzőlámpának világítania kell.
A termosztátot az ON/OFF jelzésű kapcsolóval hozhatjuk működésbe.
A termosztáton található háromállású kapcsolóval az alább üzemmódokat választhatjuk:
-MAN üzemmódban a keringető szivattyú folyamatosan működik.
-AUTO üzemmódban a termosztát működteti a keringtető szivattyút és a háromjáratú motoros-szelepet.
-OFF állapotban kikapcsolja a szivattyút.
A kézi állítású hőmérséklet szabályzóval, 20- és 80°C közötti intervallumban lehet az előremenő vízhőmérsékletet szabályozni. A termosztát jobb oldalán található kapcsoló az akusztikus riasztó be illetve kikapcsolására szolgál.
Funkciójelzők:
• Hőmérséklet-skála (előremenő víz)
• Keringtető szivattyú visszajelző
• 3 járatú motoros-szelep visszajelző
• Túlmelegedés kijelző
Bekötési pontok a termosztáton:
1.-2.: 230V
3.-4.: Keringtető szivattyú
5.-6.: 3 járatú motoros-szelep kék és barna vezetékei (a narancs és a szürke vezetékek használaton
kívüliek)
Megjegyzés: amennyiben a 3 járatú motoros-szelep nincs bekötve, annak csatlakozási pontjaira köthető a keringető szivattyú, így automatikus üzemmódban az előremenő vízhőmérséklet szabályzóval állítható be a szivattyú indítási hőmérséklete (csak az új termosztát esetén). Külön bekötési pont a hőmérséklet-érzékelő szonda (amely működteti az akusztikus hangjelzést).
A készülék felszerelését és bekötését csak elektromos szakember végezheti, az egész rendszert a benne lévő elektromos komponensekkel együtt védőföldeléssel kell ellátni.
Áramszünet esetén, ha lehetőségünk van rá, nyissuk meg a 3 járatú szelepet a fent megadott módon és csökkentsük a tüzelés intenzitását. A rendszer biztonságos üzemeltetése szünetmentes tápegység beépítésével megoldható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése